Basın Haberleri

Prof. Dr. Serkan Güçlü, dört boyutlu ultrason cihazıyla gebelikte down sendromunda tanı hassasiyetinin arttığını açıkladı.

ERKAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)

Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde Cerrahi Tıp Bilimleri ve Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serkan Güçlü, dört boyutlu ultrason cihazıyla gebelikte down sendromunda tanı hassasiyetinin arttığını açıkladı. Güçlü cihazın hastalığa tanı koymaya yardımcı olan ense deri kalınlığını otomatik olarak ölçtüğünü söyledi. Güçlü, yeni nesil dört boyutlu ultrason cihazıyla gebelikte down sendromu taramasının daha hassas bir şekilde yapılabildiğini açıkladı. 

HATA RİSKİ AZ

Down Sendromu hastalığı tanısında anne karnındaki bebeğin 11. ile 14. haftaları arasında ense deri kalınlığının ölçüldüğünü belirten Güçlü, "Ense kalınlığı arttıkça bebeğin down sendromuna yakalanma riski de artıyor. Dört boyutlu görüntü sağlayan ultrason cihazı ense deri kalınlığını otomatik olarak ölçüyor. Elle yapılan ölçümdeki milimetrik hatalar bile hastalığın risk hesabını değiştirebiliyor. Bu yüzden otomatik ölçüm, doktora hasta açısından daha avantajlı bir bilgi sağlıyor. Bu sayede kişiye ait hatalar ortadan kalkıyor. Aksi takdirde ense kalınlığını ölçerken bir hata yapıldığında hamile anneden boş yere amnion sıvısı alınabilir" dedi.

Bebeğin gülümsemesi görülüyor

Bazı annelerin ilk gebeliklerinde telaşlı ve endişeli olduğunu belirten Güçlü, "Cihaz sayesinde bebeklerin gülüşlerini, mimiklerini, dönüş hareketlerini bile görebiliyoruz. Cihaz cilt yakına yakın bir görüntü veriyor. Telaşlı ve endişeli olan anneler bu görüntüleri görünce motive oluyorlar, moralleri düzeliyor. Bebeğin dönüş hareketini de bire bir görebiliyoruz" diye konuştu.